vineri, 18 martie 2011

CIULAMA DE PUI CU ARDEI COPTI

Ingrediente:
400 gr piept de pui fără piele şi os (sau pulpă de pui dezosată)
3-4 ardei roşii copţi
4-5 fire de ceapă verde tânără
200 gr smântână fermentată grasă (minim 18% grăsime)
1 lingură de făină
400 ml supă de pui (sau 2 cuburi concentrat de pui și apă)
200 gr mălai pentru mămăligă
50 ml lapte
100 gr unt
sare şi piper (de preferinţă alb)

Preparare:Curăţaţi şi tăiaţi în fâşii potrivit de mari pieptul de pui şi ardeiul copt. Puteţi folosi orice fel de ardei copt roşu pe care îl aveţi la îndemână, inclusiv conservat. Oţetul va da o nuanţă acrişoară plăcută acestei mâncări. Tăiaţi şi tocaţi mare partea albă cepelor. Partea verde păstraţi-o. O vom folosi mai târziu.
2. Puneţi la fiert 3 căni de apă într-o cratiţă, cu jumătate din cantitatea de unt şi puţină sare. Când fierbe, adăugaţi mălaiul în ploaie şi faceţi o mămăligă potrivit de tare. Dacă mămăliga este prea tare, mai adăugaţi apă şi omogenizaţi. Păstraţi mămăliga la cald.
3.Topiţi restul de unt într-o tigaie şi sotaţi uşor ceapa până se înmoaie. Adăugaţi pieptul de pui şi, după alte 2-3 minute, ardeiul copt. Acoperiţi cu supa sau 400 de mililitri de apă (2 căni) în care adăugaţi 2 cuburi concentrat supă de pui. Fierbeţi 15-20 de minute, până când carnea de pui s-a fiert.
4. Cât timp fierbe carnea de pui pregătiţi mămăliga pentru servire. Ungeţi cu puţin ulei interiorul a două boluri mici de supă sau două căni, scunde şi late, şi umpleţi-le cu mămăligă. Ţineţi-le la cald până la momentul servirii.
5. Realizaţi un liezon dinfăină şi smântână: amestecaţi – cu grijă să nu formaţi cocoloaşe – o lingură de făină cu smântînă diluată cu două-trei linguri din zeama în care fierbe puiul. Reduceţi focul sub ciulama, turnaţi laptele pentru a o răcori şi adăugaţi treptat liezonul amestecând continuu. Lăsaţi să fiarbă până când ciulamaua  se leagă, adăugaţi cozile de ceapă – partea verde, Anto, ti-am spus să le păstrezi la punctul 1 – tocate în bucăți mai mari, potriviţi de sare şi piper. Opriţi focul.
6.Răsturnaţi cu atenţie mămăliga din bol în farfuria de servire .

POFTA BUNA!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu